Plaatsen van een 3D printer. Alles waterpas!

Yes! De printer is gearriveerd. Nu moet hij nog een mooie plek krijgen, waar hij zijn (soms vaak langdurige) werkzaamheden uit kan voeren. De mijne kwam in enigszins losse stukken aan. Het staande deel met de breedte en hoogte assen was los van het heatbed (= lengte as). Maar gelukkig zaten er ook een hoop inbus sleutels bij dus het kwam helemaal goed. 

Als je voor het allereerste gebruik een goede plek hebt gevonden moet je zorgen dat de printer en dan met name het printbed(!) waterpas komt. Als je dit niet doet kan je werk scheef worden. Neem hiervoor een niet al te grote waterpas. Heel handig is om er een te nemen met magneten.

Kijk of je apparaat buitenkanten goed recht/haaks staan en draai waar nodig de bouten nog een keer extra vast. Controleer na elke keer vastzetten of het printbed (nog) waterpas staat! In de volgende stap wordt namelijk de printkop-as waterpas gezet en daarmee dan volledig parallel aan het printbed.

Printkop stellen

Nu kun je de breedte/hoogte as gaan checken. Dat is de as waar de printkop overheen schuift. Deze as kun je netjes horizontaal afstellen met een waterpas, maar als het printbed dit toch niet is zul je ongewenste resultaten krijgen. Dit komt dan omdat de afstand printbed-printkop links en rechts verschillend zullen zijn:

De as van de printkop is wel netjes waterpas, maar het printbed niet!
  • Laat de printer uitstaan,
  • Schuif de printkop rustig helemaal naar links of rechts,
  • plaats de waterpas op de as,
  • zorg dat deze as goed horizontaal komt te staan door de linker of rechter as iets naar boven of beneden te laten bewegen.

Waar in je beschikbare ruimte zet je de printer neer?

Let op:

  • Het is handig als je grotendeels rondom kunt lopen. Tijdens het calibreren moet je je heatbed op de goede afstand van de printkop krijgen en hiervoor moeten de stelschroeven makkelijk gedraaid kunnen worden.
  • Sommige ontwerpen doen er best lang over om tot een eindresultaat te komen en dan bedoel ik niet een paar uurtjes, maar een paar dagen. Het kan dan minder prettig zijn om hem in je slaapkamer neer te zetten. Door het continue heen en weer bewegen van de printkop wordt er toch wel wat geluid geproduceerd. Praten is geen probleem, maar slapen kan wat lastiger worden.
  • Afhankelijk van het gebruikte materiaal moet je hem wellicht in een “kast” neerzetten. ABS vindt het erg prettig om een hogere omgevingstemperatuur te hebben. Ikea heeft mooie bijzettafeltjes. Combineer de tafeltjes met verbindingsstukken, zoals: Ikea Hack Lack enclosure  (heb ik zelf gebruikt) of zoek op thingiverse.com op het zoekwoord “lack”. Veel van deze verbindingsstukken hebben meteen optie om zijplaten aan te bevestigen waarmee je een dichte kast kunt maken. Kijk wel even voor een deurtje!
    Is wel een klein beetje kip-ei verhaal zo, want de voeten maak je met een 3D-printer. Maar dit kan natuurlijk ook later gedaan worden.
Printeropstelling mbv Ikea Lack tafeltjes
Dit is mijn opbouw: 3 tafeltjes met ruimte
voor gereedschap, de printer en filament.

Deze is gemaakt met 3 tafeltjes. Bovenste tafeltje bewaart mijn dozen met filament en de gebruikte rol,  middelste tafeltje de printer en onderste heeft mijn gereedschapskist in beheer. Helemaal onderaan staat een doos waarin het printwerk komt wat toch nog is mislukt of als ondersteuning voor andere delen heeft gediend.

Koppelstuk tussen 2 Ikea Lack tafeltje
Koppelstuk tussen de Ikea Lack tafeltjes
Filament doorvoer onder
Filament doorvoer van onder
Filament doorvoer boven
Het streepje rechts onder de filamentrol is
de invoer aan de bovenkant

Op de voorgrond zie je mijn 2 temperatuurtorentjes tot nu. Een echte uitdaging dus om de goede temperatuur bij het gebruikte filament te vinden!