Installeer Wine op een Apple computer

Windows apps installeren/draaien met Wine

Deze pagina is gebaseerd op: http://www.davidbaumgold.com/tutorials/wine-mac/. Let op: Met de komst van Mac OS X 10.8 Mountain Lion zijn er wijzigen geweest. Deze zijn nog niet in het artikel verwerkt!

Inhoud:

 

Inleiding

Als je een beetje rondkijkt zul je veel alternatieven voor Windows programma’s vinden die op een Mac draaien. Maar met name voor Nederlands georiënteerde programma’s is het niet makkelijk.

Je zou kunnen overwegen om je Mac uit te breiden met een volledige Windows-versie. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Boot Camp gebruiken. Dit is dual boot: Mac en Windows draaien niet tegelijk. Ook heb je de optie om VirtualBox of Parallels Desktop te gaan gebruiken. Je hebt dan nog steeds je Mac als hoofdcomputer, maar daaronder draait dan feitelijk een extra computer. Deze gebruikt delen van je RAM en CPU en maakt daarmee je Mac trager. Bovendien heb je weer een extra Windows licentie nodig, terwijl je eigenlijk het windowssysteem amper gebruikt. Alles kan met je Mac tenslotte.

Wat mij betreft de ultieme oplossing: Wine. Wine is een open source WINdows Emulator. Je installeert Wine op je Mac, gewoon in de Mac omgeving. Daarna zorg je dat je het Windows-installatieprogramma hebt. Met behulp van deze tutorial kun je het installeren en draaien.

Het is technisch, maar wel te doen. Niveau: Medium/Gevorderd

 

Welke programma’s werken onder Wine

AppDB houdt bij welke programma’s wel/niet/half/enz.. werken in combinatie met Wine.

 

Benodigdheden:

  • Een Intel Mac; als je niet zeker weet of je een Intel Mac hebt kijk dan bij het Apple logo (linksboven in je scherm) bij „Over deze Mac”;
  • Een account met Administrator rechten;
  • Xcode; vind je in de Appstore;
  • MacPorts; Zoek het juiste dmg pakket. Download dit, open het en dubbel klik de .pkg file om te installeren.
  • Java Development Package; in 10.7-Lion kan deze via hulpprogramma’s/ Java-voorkeuren worden geïnstalleerd. Kijk voor 10.6 en 10.5 bij Apple Developer, inloggen met je AppleId.
  • X11; wordt standaard bij Leopard, Snow Leopard en Lion meegeleverd.

 

Installeer Wine op de volgende wijze

Voer in de terminal (Programma’s/Hulpprogramma’s) de volgende 2 commando’s in, om de installatie van MacPorts helemaal af te ronden.

 echo export PATH=/opt/local/bin:/opt/local/sbin:\$PATH$'\n'export MANPATH=/opt/local/man:\$MANPATH | sudo tee -a /etc/profile

 

 if [ `sysctl -n hw.cpu64bit_capable` -eq 1 ] ; then echo "+universal" | sudo tee -a /opt/local/etc/macports/variants.conf; else echo "not 64bit capable"; fi

Installeer Wine met behulp van MacPorts:

 sudo port install wine

Dit kan wat tijd en capaciteit van je Mac vragen. Zeker als er nog een aantal zaken niet geïnstalleerd zijn. Je kunt in de tussentijd wel gewoon doorwerken, of zet een bakkie koffie of thee ;-).

Nu kun je Windows apps installeren door in de terminal te typen:

 wine $INSTALLER.exe

waarbij INSTALLER.exe je windows installatie programma is.

Er zal nu een X11 scherm openen. Loop het installatie proces door zoals je ook onder Windows gewend bent.

 

Programma starten vanuit de terminal:

Ga in de terminal naar je home directory:

 cd ~/.wine/drive_c/Program\ Files/

Met ls kun je zien welke programma’s je hebt geïnstalleerd. Ga de bijbehorende map in. (Als er een spatie in de map naam zit zet dan een „\” voor de spatie. Gebruik evt. tab voor autocomplete). Je kunt het programma nu opstarten met het commando:

 wine $PROGRAM.exe

Je programma zal nu openen. Waarschijnlijk zal het fullscreen zijn. Ga naar het Window menu in je Mac OS X menu en kies Zoom Window. Je kunt de venstergrootte nu aanpassen.

Het programma starten vanuit je dock

Maak met AppleScript een programmaatje. (Apple)script Editor is te vinden in de map Programma’s/Hulpprogramma’s. Typ in het grote vak:

 tell application "Terminal"
    do script "/opt/local/bin/wine ~/.wine/drive_c/Program\\ Files/$PATH_TO_PROGRAM.exe"
 end tell

Pas $PATH_TO_PROGRAM aan naar de locatie van jouw programma. Druk nu op de „Compileer” knop bovenin het Editor scherm. Als je ingevoerde commando goed is zal de tekst netjes geformatteerd worden. Je kunt ook proberen of het programma loopt door op de „Voer uit” knop te klikken. Als alles goed is dan wordt je Windows programma opgestart.

Sla je script op. Je kunt elke naam gebruiken die je wilt, maar let er op dat het type „Programma” is en dat „Openingsvenster” NIET is aangevinkt.

Ga in de Finder naar de plaats waar je het script hebt opgeslagen en sleep het naar je Dock. Je hebt nu een apart programma gemaakt. Als je dit verwijdert zal dit niet van invloed zijn op je geïnstalleerde windows programma.

Houd Wine up-to-date!

Wine is een open source programma. Dit houdt in dat programmeurs uit de hele wereld er regelmatig verbeteringen/aanpassingen op uitvoeren. Wine wordt niet automatisch geüpdatet via de appstore of zo, je zult dit zelf moeten doen via de terminal:

 sudo port selfupdate && sudo port upgrade outdated

Als je dit commando gebruikt zal eerst een database worden opgehaald met alle op dat moment actuele code. Deze wordt dan vergeleken met datgene wat er op jouw computer staat geïnstalleerd. Als er code is die tussentijds vernieuwd is, zal deze bijgewerkt worden. Hiervoor heb je wel Administrator rechten nodig.

 

Deïnstallatie van Wine en MacPorts

Als je Wine toch niet (meer) wilt hebben kun je het met het volgende commando verwijderen:

 sudo port uninstall wine

Met de installatie van Wine zijn er ook een heleboel ervan afhankelijke programma’s meegekomen. Als je dat ook allemaal kwijt wilt dan kun je het beste MacPorts helemaal deïnstalleren:

 sudo rm -rf /opt ~/.wine /Applications/MacPorts

Dit verwijdert alles wat je voorheen t.a.v. MacPorts hebt geïnstalleerd. Vraag je vooraf wel af of je echt alles weer wilt deïnstalleren. Met MacPorts kun je namelijk nog een heleboel andere leuke dingen op je mac zetten. Wat te denken van GraphViz(http://www.pixelglow.com/graphviz/), Battle for Wesnoth(http://wesnoth.org/) of GIMP (een Photoshop clone)