Aannames: sluit ze uit

My Fieldset
  1. (verplicht)
  2. (geldig email adres nodig)
 

 

Vandaag werd ik weer geconfronteerd met aannames die niet goed uitpakken. Een client van me werkt bij een bedrijf als zzp-er . Dit bedrijf heeft een VPN-netwerk ingericht, aangezien ze de vertrouwelijke informatie niet ongebreideld door het internet willen laten gaan. Gezien het vele hacken e.d. een goede instelling. Het bedrijf geeft aan dat er een Windows computer nodig is om de vpn mee op te kunnen bouwen. Linux wordt niet ondersteund.

Mijn client heeft een nieuwe laptop nodig, dus we schaffen die aan. Het budget is niet zo hoog en er is een leuke aanbieding met alles erop en eraan met  Windows 7 Home premium. Windows ondersteunt VPN, dus dat moet lukken. AANNAME 1!

De helpdesk van het bedrijf gaat de VPN bij mijn client installeren. Het is een Windows-computer en dus kan die met de bedrijfs VPN gebruikt worden. AANNAME 2!

Eindresultaat: client kan nog steeds niet met de gegevens van het bedrijf aan de slag. Windows 7 Home Premium kan geen domein aanmelding aan.

Wat leren we hier nu uit:

Informeer iedereen op een wijze dat men weet waar men aan werkt. Het is voor een “computer-nerd” soms moeilijk om in te schatten wat een ander persoon wel en niet begrijpt van de techniek. Maar geef een ieder zoveel mogelijk informatie. In dit geval had de helpdesk kunnen zeggen:

Beste persoon,

Om dit goed te laten werken heeft u een Windows PC nodig met minimaal Windows Professional om met onze gegevens te kunnen werken, want wij hebben een omgeving die een hoogwaardige beveiliging vereist.